последица

последица
същ. - следствие, продължение, резултат, последствие, завършек, край, изход
същ. - въздействие, отражение, влияние
същ. - отзвук, реакция
същ. - ефект
същ. - продукт
същ. - рожба

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

  • анартрија — (грч an , arthron) мед 1. немање на екстремитети, 2. зголемена дисартрија, кога болниот зборува сосем неразбирливо, се јавува како последица на парализа на мускулите за говор (на јазикот, грлото, усните, лицето) како последица на мозочен удар или …   Macedonian dictionary

  • дисменореја — (грч. dys , men месец, rheo тече) мед. менструација придружена со болки (како последица на недоволна развиеност или на неправилна положба на матката или како последица на некоја болест на внатрешните полови органи или од психички причини) …   Macedonian dictionary

  • аблација — (лат ablatio) 1. одземање одвојување, отстранување, 2. хир отсечување на болен дел од телото особено на болно ткиво (тумор и сл), 3. геол процес на однесување на растреситиот карпест материјал и на снижување на Земјината површина под дејството на …   Macedonian dictionary

  • аеромедицина — (грч aer, лат medicina) гранка од медицината што се занимава со проучување и лекување на болести што настануваат како последица на летање со авиони и ракети …   Macedonian dictionary

  • азотемија — (грч azotos, haima крв) мед зголемена концентрација на азотни материи во крвта уреа, аминокиселини, мочна киселина и др, најчесто е последица на болест на бубрезите …   Macedonian dictionary

  • аменоманија — (грч а , men, mania) мед душевно растројство кај жените како последица на изостанување на менструацијата …   Macedonian dictionary

  • амимија — (грч а , mimesis имитирање) мед неспособност за движење на мускулите на лицето како последица на некои болести на мозокот …   Macedonian dictionary

  • апоплексија — (грч apoplexia) мед нагло престанување на функцијата на некој орган или на целиот организам како последица на излив на крв во мозокот, пр апоплектичен …   Macedonian dictionary

  • апсинтизам — (грч apsinthion) мед болест на нервите како последица на претерано пиење апсинт …   Macedonian dictionary

  • арктација — (лат arctatio) мед 1. стеснување, стеснетост на утробата и запек како последица на тоа, 2. стегање на некој дел од телото …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”